SOC چیست؟ +6 توانایی که متخصص مانیتورینگ باید بداند!

SOC چیست؟

SOC چیست؟ چرا باید مرکز عملیات مانیتورینگ داشته باشیم؟ در سازمان‌های امروزی حفافظت از امنیت اطلاعات و داده‌ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. با گسترش روزافزون فناوری‌های پیشرفته و دسترسی بیشتر افراد به اینترنت، حملات سایبری هم توسعه پیدا کرده‌اند. به همین دلیل سازمان‌ها و شرکت‌هایی که اطلاعات مهم و حساسی در سیستم‌های خود ذخیره دارند باید بتوانند از این اطلاعات به درستی محافظت کنند.

یکی از فعالیت‌های مهمی که در این زمینه انجام می‌شود راه‌اندازی مرکز عملیات امنیت یا همان SOC است. مرکز عملیات امنیت که با عنوان Security Operations Centers هم شناخته می‌شود یک واحد مرکزی در داخل سازمان است که امنیت داده‌ها، فرآیند و فناوری‌های به کار رفته را شناسایی و تحلیل می‌کند. افرادی که در این واحد مشغول به فعالیت هستند باید دانش تخصصی مرتبط با این زمینه را داشته باشند و در دوره‌های SOC شرکت کرده باشند. در این مقاله قصد داریم به همین موضوع بپردازیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

 

مرکز عملیات امنیت SOC چیست و چه کاری انجام می‌دهد؟

مرکز عملیات امنیت یا همان SOC تیمی متشکل از افراد ماهر و البته متخصص است که مسئول مانیتورینگ، شناسایی، تحلیل و پاسخگویی به حملات سایبری است. این مرکز به عنوان یک مجموعه مرکزی عمل می‌کند و افراد ماهر، فناوری‌های پیشرفته و فعالیت‌های خاصی را کنار هم جمع می‌کند تا امنیت شبکه، دارایی‌های دیجیتال سازمان و اطلاعات مهم آن را تضمین کند. تیمی که در مرکز SOC فعالیت می‌کنند با ابزارها و فناوری‌هایی مجهز هستند که به آن‌ها کمک می‌کند تهدیدهای امنیتی موجود را در لحظه شناسایی کنند و تاثیر این حملات بر روی سازمان را به حداقل برسانند.

 

هدف از ایجاد مرکز عملیات امنیت در سازمان چیست؟

مهم‌ترین هدف از ایجاد مرکز SOC در سازمان بررسی مشکلات امنیتی و ارائه راه‌حل‌های مهم و البته کارآمد است. تیمی که در این مرکز مشغول به فعالیت هستند در دوره‌های مختلف امنیت شبکه و سیستم‌های رایانه‌ای شرکت کرده‌اند و می‌توانند مسائل و مشکلات امنیتی سازمان را به صورت لحظه‌ای رصد کنند و درک درستی از تهدیدهای موجود داشته باشند.

هدف از راه اندازی soc چیست

در این شرایط می‌توان مطمئن بود که سیستم‌های سازمان از تهدیدهای ورودی در امان می‌ماند و اطلاعات و داده‌های مهم آن به سرقت نمی‌رود. به کمک چنین مرکزی می‌توان سنجه‌های امنیتی موجود را بهینه کرد و سازمان‌ها را از شر آسیب پذیری‌ها و حملات احتمالی در امان نگه داشت. این مراکز برای کسب وکارهایی که در خود داده‌های حساس و مهمی دارند از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و می‌تواند جلوی آسیب‌های گسترده را تا حد زیادی بگیرد.

 

افرادی که در مرکز SOC فعالیت می‌کنند چه وظایفی دارند؟

اعضای تیم SOC باید در حوزه امنیت شبکه و سیستم‌های رایانه‌ای متخصص باشند. این افراد در طول روز فعالیت‌های مختلفی را انجام می‌دهند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مانیتورینگ فعال: اینکار شامل بررسی و تحلیل فایل LOG است. این فایل‌ها باید به طور منظم مورد بررسی قرار گیرند. فعالیت دیگری که در این مرکز انجام می‌شود بررسی و مانیتورینگ تهدیدهای احتمالی است. اعضای این تیم با منابع مختلفی کار می‌کنند تا بتوانند جلوی تهدیدهای احتمالی را بگیرند.
  • پاسخ به تهدیدها و بازیابی: گاهی از اوقات با وجود تمامی فعالیت‌های مانیتورینگ افراد نمی‌توانند جلوی حملات سایبری را بگیرند. در این شرایط وظیفه اعضای تیم برداشتن گام‌هایی برای کاهش آسیب‌های احتمالی و بازیابی اطلاعات از دست رفته است.
  • ترمیم و بهبود مشکلات موجود: اعضای تیم SOC تلاش می‌کنند تجزیه و تحلیل درستی نسبت به شرایط داشته باشند و به سازمان‌ها کمک کنند آسیب‌پذیری‌های موجود را هدف قرار دهند و مشکلات مرتبط را تا حد امکان برطرف نمایند.

 

نقش مرکز عملیات امنیت در حوزه سایبری

راه‌اندازی و نگهداری از این مرکز در سازمان‌های بزرگ مزایای زیادی به همراه دارد که در ادامه به برخی از این موارد اشاره می‌کنیم:

  • شناسایی و پاسخگویی فعال به تهدیدها: SOC نقش بسیار مهمی در شناسایی و حذف تهدیدهای امنیتی دارد. اگر بتوانید به طور مستمر رویدادهای امنیتی را تجزیه و تحلیل کنید قادر خواهید بود تهدیدهای موجود را زودتر شناسایی کنید و پاسخ‌های سازنده تری برایشان داشته باشید.
  • مدیریت رویدادها و مشکلات احتمالی: واحد SOC مسئول مدیریت رویدادهای امنیتی است. این واحد تلاش می‌کند مشکلات امنیتی را شناسایی و برطرف کند.
  • تحلیل تهدیدها: یکی دیگر از مزایایی که استفاده از واحد SOC برای سازمان‌ها به ارمغان می‌آورد درک و تحلیل تهدیدهاست. این فرآیند به سازمان‌ها کمک می‌کند وسعت و عمق تهدیدهای اخیر را بررسی کنید و دلیل این تهدیدها را مورد تحلیل قرار دهند. با تجزیه و تحلیل تهدیدهای موجود می‌توان اقدامات امنیتی لازم را برای آینده تعریف کرد.
  • بهینه سازی مستمر: به کمک اعضای تیم SOC می‌توان مشکلات امنیتی موجود در سازمان را به صورت مستمر بررسی و ازریابی کرد.

 

متخصصانی که در تیم SOC فعالیت می‌کنند چه مهارت‌هایی باید داشته باشند؟

افرادی که در مرکز عملیات امنیت مشغول به کار هستند باید با مبانی شبکه آشنا باشند و دید خوبی نسبت به امنیت آن داشته باشند. این افراد در کنار هم کار می‌کنند تا تهدیدهای احتمالی را در کمترین زمان ممکن شناسایی کنند و راه حل موثری برای چنین حملاتی داشته باشند.

توانایی‌هایی که این افراد باید در خود ایجاد کنند شامل موارد زیر است:

  • آشنایی با تهدیدهای سایبری
  • تسلط بر روی مسائل مقدماتی شبکه و سیستم‌عامل‌های رایانه‌ای
  • بررسی مشکلات امنیتی و پاسخگویی به این مشکلات
  • تحلیل و بررسی حملات سایبری
  • مدیریت تهدیدها و حملات امنیتی
  • به روز نگه داشتن سیستم‌ها و بازیابی اطلاعات در صورت بروز حمله

افرادی که در دوره‌های SOC شرکت می‌کنند باید سطوح مختلفی را پشت سر بگذارند. اولین دوره، تحلیلگر سطح ۱ است که در آن با مسائل مختلفی همچون مانیتورینگ، بررسی و تحلیل رویدادها، فناوری‌های مربوط به شبکه، جمع آوری داده، تحلیل فایل Log و غیره آشنا خواهید شد.

 

توانایی متخصصین soc

در سطح‌های ۲ و ۳ مباحث پیشرفته‌تری در اختیار شما قرار می‌گیرد تا بر اساس آن بتوانید جلوی تهدیدها و حملات سایبری را تا حد زیادی بگیرید و امنیت داده‌های یک سازمان را تامین کنید.

 

سخن نهایی

خوب امیدوارم که معنی و کاربرد دقیق کلمه soc چیست را درک کرده باشید. soc یا مرکز عملیات امنیت و افرادی که در آن فعالیت می‌کنند به سازمان‌های بزرگ اجازه می‌دهند از داده‌ها و اطلاعات حساس خود در برابر حملات احتمالی پشتیبانی و محافظت نمایند. این مرکز به دلیل دارا بودن متخصصان و فناوری‌های پیشرفته به حفظ امنیت داده‌ها و پیشگیری از حملات احتمالی کمک می‌کند و مانع از نشت اطلاعات به بیرون از سازمان می‌شود. شرکت در دوره‌های مربوط به SOC به شما اجازه می‌دهد چنین مهارتی را کسب کنید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز ۵ / ۵. تعداد آرا: ۱

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فرم ثبت نام در مسابقه فتح پرچم

برای شرکت در مسابقه باید با اطلاعات صحیح عضو شوید
ثبت نام در مسابقه
close-link