جاوا اسکریپت چیست؟ هر آنچه که باید از جاوا اسکریپت بدانید!

جاوا اسکریپت چیست

جاوا اسکریپت یکی از قدرتمندترین زبان‌های برنامه‌نویسی است که کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف دارد. به عنوان اصلی‌ترین بخش تشکیل دهنده برنامه‌های تحت وب، این زبان برنامه‌نویسی به شما اجازه می‌دهد محتوای پویا، واکنشگرا و تعاملی داشته باشید.

قبل از اینکه چنین زبان برنامه نویسی ابداع شود صفحات وب تنها شامل متن، تصویر و هایپرلینک بود. با توسعه جاوا اسکریپت توسعه دهندگان وب توانستند صفحاتی تعاملی و پویا بسازند و از این موضوع برای تعامل بهتر با مخاطبان خود بهره ببرند. در این مقاله قصد داریم به بررسی این زبان برنامه نویسی بپردازیم و کاربردهای مختلف آن را با هم مرور کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

 

جاوا اسکریپت چیست؟

همانطور که در مقدمه هم گفتیم جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی محبوب است که برای طراحی سایت و اپلیکیشن‌های پویا و تعاملی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این زبان برنامه نویسی بسیار منحصر به فرد است چون به طور مستقیم بر روی مرورگر شما اجرا می‌شود.

این زبان برنامه نویسی در کنار سایر زبان‌های برنامه‌نویسی همچون CSS و HTML یکی از پرکاربردترین و رایج‌ترین زبان‌هایی است که در اینترنت استفاده می‌شود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید ۹۸.۴ درصد کل وب سایت‌ها تا مارس سال ۲۰۲۳ از این زبان برنامه نویسی بهره می‌بردند.

این اعداد و ارقام نشان دهنده محبوبیتی است که این زبان برنامه نویسی دارد. اگر با اپلیکیشن‌های آنلاین و وب سایت‌ها کار کنید به طور حتم از اجزای اصلی تشکیل دهنده آن‌ها مطلع هستید. به کمک زبان‌های برنامه‌نویسی می‌توان این اجزا را کنار هم قرار داد و پیکره واحدی به وجود آورد.

زبان برنامه نویسی HTML بنیان و اساس وب سایت‌ها را تشکیل می‌دهد. به کمک این زبان برنامه نویسی می‌توانید طرح اصلی، ساختار و محتوای یک سایت را ایجاد کنید. در مرحله بعدی نوبت به یک زبان برنامه نویسی محبوب دیگر به نام CSS می‌رسد. این زبان برنامه نویسی طراح داخلی وب سایت شماست. به کمک این زبان برنامه نویسی می‌توانید طراحی، فونت، رنگ، افکت‌ها و سایر عناصر بصری را در اختیار داشته باشید و برنامه‌هایتان را زیباتر کنید.

در مرحله بعدی به سراغ جاوا اسکریپت می‌رویم. این زبان همانند سیستم لوله کشی و الکتریکی خانه‌تان عمل می‌کند. به کمک این زبان می‌توان تعامل و پویایی را به صفحات وب اضافه کرد. به عنوان مثال با JavaScript می‌توانید انیمیشن‌های دلخواه، ویدئوها و پاپ آپ‌ها را به سایت‌تان اضافه کنید و منوهای جذاب تری بسازید. بدون این زبان برنامه نویسی صفحات شما کاملا استاتیک و بی روح خواهند بود.

 

در چه حوزه‌هایی می‌توانیم از جاوا اسکریپت استفاده کنیم؟

حالا که متوجه شدیم جاوا اسکریپت یکی از مهم‌ترین عناصر موجود برای تعاملی سازی و پویا سازی محتوای اینترنت است باید به سراغ کاربردهای آن برویم. در این بخش می‌خواهیم کاربردهایی که این زبان برنامه نویسی برایمان به ارمغان می‌آورد را مرور کنیم.

 

توسعه وب

یکی از رایج‌ترین کاربردهای جاوا اسکریپت استفاده از آن برای تولید و طراحی سایت‌های پویا و تعاملی است.  دولوپرها و برنامه‌نویسان از این زبان برنامه نویسی برای اضافه کردن انیمیشن‌ها، پاپ‌اپ‌ها، نوار جستجو، صوت و ویدئو، ابزارک‌های چت و سایر عناصر تعاملی به سایت استفاده می‌کنند. شما می‌توانید از این زبان برای به روزرسانی‌های لحظه‌ای استفاده کنید. به عنوان مثال فرض کنید که می‌خواهید موجودی برخی از محصولات را به صورت لحظه ای به روز کنید. در این شرایط می‌توانید از جاوا اسکریپت استفاده کنید.

 

بازی‌ها و اپلیکیشن‌های مبتنی بر وب

اگر می‌خواهید بازی‌ها و اپلیکیشن‌هایی را طراحی کنید که در بستر اینترنت قابل راه اندازی و اجرا هستند می‌توانید از Java script بهره ببرید. از آنجایی که این زبان برنامه‌نویسی به صورت مستقیم بر روی مرورگر شما اجرا می‌شود می‌توانید بازی‌ها و اپلیکیشن‌ها را بدون نیاز به دانلود برنامه اضافی اجرا کنید. علاوه بر این، جاوا اسکریپت به راحتی اجرا می‌شود، سرعت پردازش خوبی دارد و عملکرد عالی برایتان به ارمغان می‌آورد. نتیجه استفاده از این زبان برنامه‌نویسی تولید برنامه‌های تعاملی و پویاست.

 

برنامه‌نویسی سمت سرور

برنامه‌نویسی سمت سرور به کدهایی گفته می‌شود که بر روی وب سرور اجرا می‌شوند تا بتوانند درخواست‌هایی که از سمت کلاینت ارسال می‌شود را به درستی مدیریت کنند. این موضوع به دولوپرها اجازه می‌دهد برنامه‌های مقیاس پذیر و سریعی را در وب ایجاد کنند که با دیتابیس به خوبی تعامل دارند و می‌توانند با سرعت بیشتری اجرا شوند. به عنوان مثال بخش فید خبری فیس بوک را در نظر بگیرید. برای طراحی چنین صفحه پویایی می‌توان از جاوا اسکریپت استفاده کرد. اگر هر پست، استوری را استتوسی به روز شود افراد می‌توانند آن را در کمترین زمان ممکن ببینند. این همان پویایی است که java script در اختیار شما قرار می‌دهد. همین قابلیت را می‌توان در سایت‌های بزرگی همچون آمازون مشاهده کرد.

آمازون یک فروشگاه اینترنتی بزرگ است که محصولات متنوعی در آن به فروش می‌رسد. نتایج جستجو و صفحات فروشگاه باید به صورت پویا به روز شوند تا ایتم‌هایی که موجود نیستند یا به تازگی موجود شده‌اند در اختیار کاربران قرار گیرند. این ویژگی جذاب هم به کمک جاوا اسکریپت قابل اجراست.

 

توسعه اپلیکیشن‌های موبایلی

فریم ورک‌های جاوا اسکریپت همچون React Native  به دولوپرها اجازه می‌دهند اپلیکیشن‌های موبایلی جذاب و کاربردی برای سیستم‌ عامل‌های موبایلی همچون اندروید و IOS طراحی کنند.

فیس بوک، گوگل، اوبر و اینستاگرام همگی از این زبان برنامه نویسی برای طراحی و توسعه اپلیکیشن‌های موبایلی خود استفاده می‌کنند.

 

هوش مصنوعی

در سال‌های اخیر، دولوپرها از این زبان برنامه نویسی برای طراحی و سایت اپلیکیشن‌ها و سیستم‌هایی استفاده کرده‌اند که از هوش مصنوعی بهره می‌برند. شما می‌توانید از لایبرری‌های این زبان برنامه‌نویسی برای ایجاد و ترین مدل‌های یادگیری ماشین استفاده کنید و سیستم‌های توصیه گر بسازید. سایر لایبرری‌ها را می‌توان برای پردازش زبان طبیعی که با عنوان NLP شناخته می‌شود به کار برد.

 

امنیت سایبری و جاوا اسکریپت

همانطور که مشاهده کردید زبان برنامه نویسی JavaScript یک فناوری اصلی و مهم برای تولید صفحات وب است. با اینحال محبوبیت این زبان برنامه‌نویسی به همین جا ختم نمی‌شود. هکرهایی که به دنبال قربانیان خود برای حمله هستند هم این زبان برنامه نویسی را دوست دارند. از آنجایی که جاوا اسکریپت به طور گسترده در حوزه برنامه نویسی فرانت اند استفاده می‌شود امنیت آن موضوع مهمی است که باید مدنظر قرار گیرد.

اگر مشکلات امنیتی این زبان برنامه نویسی مورد بررسی قرار نگیرد می‌تواند منبع خوبی برای حملات هکری باشد. بیشتر آسیب‌پذیری‌های مشهور و شناخته Java script می‌تواند بر روی کلاینت و سرور اثر بگذارد. هکرهای بدخواه می‌توانند از این آسیب‌پذیری‌ها برای حملات خود استفاده کنند و اپلیکیشن‌ها با سایت شما را از کار بیندازند. زمانی که از این زبان برنامه‌نویسی بر روی سایت خود استفاده می‌کنید باید امنیت آن را مورد بررسی قرار دهید و به کمک برنامه‌های متن باز خطرات و تهدیدهای موجود را شناسایی و برطرف نمایید.

 

مزایا و معایب استفاده از جاوا اسکریپت چیست؟

در این بخش می‌خواهیم مزایا و معایبی که این زبان برنامه نویسی ممکن است به همراه داشته باشد را با هم مرور کنیم.

 

مزایا

مزایای زیادی برای استفاده از  Java script وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یادگیری و استفاده از آن آسان است.
  • شما می‌توانید از آن برای برنامه نویسی سمت سرور، سمت کلاینت، فرانت اند و بک اند استفاده کنید.
  • به پویایی و تعامل وب سایت ها کمک می‌کند.
  • به دلیل محبوبیت زیادی که دارد منابع مفید و کاربردی زیادی از آن در اینترنت وجود دارد.
  • بر روی دستگاه‌ها و پلتفرم‌های مختلفی قابل اجراست.
  • می‌توان بر روی مرورگرهای بزرگ و مهم از آن استفاده کرد.
  • لایبرری‌ها، فریم ورک و API های متنوعی دارد.
  • برای سمت کلاینت و کارهای ساده بسیار سریع است.
  • با سایر زبان‌های برنامه‌نویسی هم خوب کار می‌کند.

 

معایب و محدودیت‌ها

حالا بیایید محدودیت‌هایی که استفاده از این زبان برنامه نویسی ممکن است برایتان به همراه داشته باشد را بررسی کنیم:

  • برای وظایفی که نیاز به محاسبات زیادی دارند ممکن است کمی کند باشد.
  • نگرانی‌های امنیتی مختلفی به خاطر دسترسی به مرورگر کلاینت وجود دارد.
  • پیدا کردن باگ و مشکلات موجود در آن کمی دشوار است.
  • استفاده زیاد از جاوا اسکریپت می‌تواند سرعت بارگذاری سایت را کندتر کند.
  • خزنده‌ها در خزش و تجزیه و تحلیل محتوای این زبان برنامه نویسی مشکل دارند.

 

سخن نهایی

جاوا اسکریپت یکی از ستون‌های اصلی توسعه وب است و دولوپرها را قادر می‌سازد صفحات وب پویا و تعاملی طراحی کنند. کاربردهای متنوع این زبان برنامه نویسی و قدرت فوق العاده‌ای که در آن وجود دارد حوزه دیجیتال را متحول کرده و باعث شده اپلیکیشن‌های جذاب و کاربردی تولید شود.

با توسعه و تحول این زبان برنامه‌نویسی تاثیر آن بر روی حوزه‌های دیگر کاملا مشهود است. همانطور که در این مقاله بیان کردیم می‌توان از JavaScript برای توسعه وب، طراحی برنامه‌های موبایلی، برنامه‌های سمت سرور و سایر گزینه‌ها استفاده کرد. اگر بتوانید بر این زبان برنامه نویسی مسلط شوید قادر خواهید بود آینده شغلی مستحکم و امنی داشته باشید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز ۵ / ۵. تعداد آرا: ۱

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

فرم ثبت نام در مسابقه فتح پرچم

برای شرکت در مسابقه باید با اطلاعات صحیح عضو شوید
ثبت نام در مسابقه
close-link