فهرست مقاله
- CDN چیست و چه کاری برایمان انجام میدهد؟
- CDN چگونه کار میکند؟
- ذخیره محتوا یا کشینگ در شبکه توزیع محتوا (CDN)
- شبکه توزیع محتوا چگونه سرعت بارگذاری سایت را بهتر میکند؟
- CDN چگونه باعث افزایش امنیت سایت میشود؟
- CDN چگونه هزینه پهنای باند را کاهش میدهد؟
- مزایای کلی استفاده از CDN چیست؟
- معایب CDN چیست؟
- با ارائه دهندگان خدمات CDN بیشتر آشنا شوید
- سخن نهایی
cdn چیست و چگونه همانند سوخت موشک سرعت سایت شما را متحول میکند؟ کلمه CDN یا Content Delivery Network که بیشتر افراد آن را با عنوان شبکه توزیع محتوا هم میشناسند یکی از مفاهیم جذاب در دنیای آنلاین است.
CDN سیستمی پیچیده با قابلیت انتقال دیتاهای وبسایت بر روی سرورهای متعدد در موقعیتهای متفاوت است که امروزه در بین مدیران وبسایتها و همچنین مدیران سرورها بسیار رواج پیدا کرده و مزایای آن دیگر بر کسی پوشیده نیست. سرعت بارگذاری سایت یکی از مسائل مهمی است که ذهن سئوکاران و صاحبان سایتها را به خود درگیر کرده است.
فرض کنید کاربری سایت شما را در نوار آدرس تایپ میکند یا از طریق گوگل وارد سایتتان میشود. در این شرایط او انتظار دارد سایت با سرعت هر چه تمام بارگذاری شود و زمان انتظارش کاهش یابد. اگر این انتظار به درستی برآورده نشود سایت را ترک میکند و به سراغ سایتهای رقیب میرود. بهبود تجربه کاربری با بهینه سازی سرعت لود سایت ارتباط مستقیمی دارد.
اگرچه روشهای زیادی برای بهینه سازی سرعت سایت و کاهش زمان لود آن وجود دارد اما تاثیر مثبت استفاده از CDN میتواند شگفت زدهتان کند. در این مقاله قصد داریم به همین موضوع بپردازیم و مزایا و حتی معایب شبکه توزیع محتوا را با هم بررسی کنیم.
CDN چیست و چه کاری برایمان انجام میدهد؟
خوب حالا اگر بخواهیم به طور شفاف بگوییم CDN چیست بهتر است با یک سناریوی فرضی مسئله را کاوش کنیم. فرض کنید وب سایتی را بر روی سرورهای ایران راه اندازی کردهاید. همه چیز همانطور که شما دوست داشتید پیش رفته است و حالا منتظر ورود کاربران به سایت هستید.
یک نکته مهم را پشت گوش انداختهاید. اگر کاربری از کشور دیگری به جز ایران وارد سایت شما شود باید زمان بیشتری را برای لود سایت منتظر بماند. این موضوع به دلیل طولانی بودن مسافت رخ میدهد و در نهایت مشکلات زیادی برای تجربه کاربران به وجود می آورد.
اینجاست که پای CDN یا همان شبکه توزیع محتوا به میدان باز میشود. شما میتوانید این مشکل را به کمک توزیع محتوا بر روی سرورهای متعدد بر بستر اینترنت در کشورهای مختلف حل کنید.
حال اگر همان کاربر از کشور آلمان بخواهد از وبسایت شما بازدید کند CDN به طور اتوماتیک درخواستهای ارسالی کاربر را این دفعه به جای فرستادن به سرور اصلی وبسایت شما به نزدیکترین سرور محل زندگی کاربر یعنی کشور آلمان ارسال میکند و تمامی دیتاهای استاتیک از آنجا فراخوانی خواهد شد. نزدیکترین سرور به کاربر را Edge Server یا همان سرور لبه مینامند.
در چنین شرایطی است که تمامی اطلاعات و محتوای استاتیک وبسایت از جمله فایلهای CSS، جاوا اسکریپت، ویدئو و پی دی اف از شبکه توزیع محتوا CDN فراخوانی میشوند و فقط فایلهای داینامیک و قابل تغییر مانند صفحات HTML و متون از سرور اصلی وبسایت شما برگزاری خواهند شد.
همین امر علاوه بر کاهش زمان بارگذاری بر روی افزایش سرعت وبسایت تأثیر چشمگیری خواهد داشت و حتی میتواند در هزینههایتان نیز صرفهجویی کند.
از آنجایی که اکثر وبسایتهای ایرانی از هاستهای خارجی استفاده میکنند تغییرات سرعت و لود وبسایت ممکن است برای کسانی که در کشورهای آلمان، فرانسه، امریکا سکونت دارند زیاد محسوس نباشد، ولی به دلیل اینکه اکثر بازدیدکنندگان وبسایتهای داخلی از کشور ایران هستند استفاده از CDN میتواند تفاوت قابل توجهی در سرعت وبسایت ایجاد کند.
بعد از اینکه سیستم CDN تان را به درستی راه اندازی کردید میتوانید سری به ابزارهای آنلاین تست سرعت همچون جی تی متریکس یا Pingdom بزنید و ببینید سرعت و زمان بارگذاری سایتتان چه تغییری کرده است. بدون شک با دیدن نتایج شگفت زده میشوید.
CDN چگونه کار میکند؟
قبل از اینکه بخواهیم سیستم توزیع محتوا را راه اندازی کنیم و از مزایای آن بهرهمند شویم باید بدانیم این شبکه چگونه کار میکند. CDN شبکهای از سرورهای متصل به هم است که تلاش میکند محتوای سایت شما را با سرعت بیشتر و هزینه مقرون به صرفهتری به دست مخاطب برساند. همانطور که قبلاً نیز بیان کردیم این سیستم، محتوا را به نزدیکترین موقعیت جغرافیایی کاربر میآورد تا دسترسی به آن به سادگی و البته به سرعت انجام شود. اینکار از طریق دیتاسنترهایی که به عنوان PoPs (پاپ)شناخته میشوند انجام میشود. این دیتاسنترها در سرتاسر جهان قرار دارند و در هر PoP هزاران سرور کشینگ وجود دارد. هم Pop ها و هم سرورها اتصال کاربران به سایت را بهتر میکنند و سرعت بارگذاری محتوا را تا حد زیادی افزایش میدهند.
ذخیره محتوا یا کشینگ در شبکه توزیع محتوا (CDN)
سیستم ذخیره محتوا در CDN یکی از بخشهای ضروری و حیاتی به حساب میآید که میتواند کارایی شبکه را تا حد زیادی بهبود ببخشد. کشینگ یا همان ذخیره محتوا به فرایندی گفته میشود که در آن یک سری کپی از فایلهای سایت شما گرفته میشود. زمانی که همان کاربر مجددا درخواستی برای دسترسی به سایت شما ارسال میکند به جای فایل اصلی فایلهای کپی شده در اختیارش قرار میگیرد. در CDN سرورهای لبه (edge servers) مسئولیت ذخیره سازی محتوا را بر عهده میگیرند. بیایید روند کشینگ محتوا در CDN را به صورت فهرست وار مرور کنیم تا درک بهتری از آن داشته باشیم
- کاربر نهایی برای بار اول درخواستی برای فایلهای استاتیک روی سایت شما ارسال میکند.
- این فایلها از سرور اصلی بازیابی میشود و در سرورهای کشینگ Edge که نزدیک کاربر هستند ذخیره میگردد.
- زمانی که همان کاربر همان فایلها را دوباره درخواست میکند، درخواست، دیگر به سرور اصلی ارسال نمیشود. در چنین شرایطی درخواست به سرور PoP منتقل میشود. اگر فایل درخواستی کاربر در این سرور وجود داشت در اختیارش قرار میگیرد در غیر اینصورت درخواست دوباره به سرور اصلی بازگردانده میشود.
شبکه توزیع محتوا چگونه سرعت بارگذاری سایت را بهتر میکند؟
همه ما از قدرت تجربه کاربری در بهبود فرآیند سئو آگاه هستیم. زمانی که کاربرانمان تجربه خوبی از سایت داشته باشند باز هم به سراغ ما میآیند و به مشتریانی وفادار تبدیل میشوند. زمانی که صحبت از بارگذاری محتوا در سایت به میان میآید کاهش سرعت میتواند تاثیر بسزایی در این رابطه دو طرفه داشته باشد. هیچ کس حوصله منتظر ماندنهای طولانی را ندارد. استفاده از CDN میتواند به شیوههای مختلف زمان بارگذاری سایت را کاهش دهد و سرعت لود سایت را تا حد زیادی بهبود ببخشد. بیایید با هم این روند را هم مورد بررسی قرار دهیم:
- از آنجایی که CDN در سرتاسر جهان توزیع شده است فاصله بین کاربر و منابع وب سایت کم میشود. در این شرایط کاربر شما به جای اینکه به سرور اصلی وصل شود میتواند به دیتاسنتری وصل شود که از لحاظ جغرافیایی به او نزدیکتر است. این موضوع به معنای کاهش زمان انتظار و افزایش سرعت لود سایت است.
- بهینهسازی سخت افزاری و نرم افزاری همچون لود بالانسینگ میتواند دسترسی کاربران به فایلها را سریعتر کند.
- CDN به کمک تکنیکهای مختلفی همچون فشرده سازی فایل، اندازه فایلها را تا حد زیادی کاهش میدهد. هر چقدر اندازه فایل کوچکتر باشد زمان بارگذاری هم کاهش مییابد.
همانطور که در عکس زیر مشاهده میکنید وب سایتی که از CDN برای پاسخدهی به درخواستها استفاده میکند از سرورهای مختلفی استفاده میکند و همین امر تفاوت چشمگیری در سرعت لود وبسایتها ایجاد میکند.
CDN چگونه باعث افزایش امنیت سایت میشود؟
روش کار در شبکه CDN به این صورت است که موقع استفاده از این سرویسها به شما دو آدرس سرور DNS داده خواهد شد که توسط آنها میتوانید دامنه خود را ست کنید. از این لحظه به بعد آی پی قابل مشاهده برای کاربران آی پی سرورهای DNS شبکه CDN میباشد.
معمولاً هکرها برای داون کردن وبسایتها توسط حملات DDOS درخواستهای بسیاری زیادی را در هر ثانیه به سمت سرور میزبانی ارسال میکنند. حالا در این حالت آی پی سرور به دلیل قرارگیری پشت شبکه CDN در دسترس نبوده و حملات هکر به سمت آی پی CDN برای او هیچ دستاوردی نخواهد داشت.
در سرویسهای غیر رایگان CND به محض ورود کاربران یا ارسال پکت ها ابتدا آیپیهای مشکوک بررسی شده و در صورت بروز هرگونه حملهای تمامی پکتها مسدود خواهند شد و آی پی کاربر نیز مسدود میشود.
CDN چگونه هزینه پهنای باند را کاهش میدهد؟
هر بار که سرور اصلی به درخواست کاربری پاسخ میدهد پهنای باند مصرف میشود. به کمک CDN میتوان تعداد درخواست به سرور اصلی را کم کرد و در نهایت هزینه پهنای باند را هم کاهش داد.
مزایای کلی استفاده از CDN چیست؟
استفاده از CDN میتواند مزایای بیشماری برایتان به ارمغان بیاورد. در این بخش به بررسی این مزایا میپردازیم و هر کدام را به طور دقیق مورد بررسی قرار میدهیم.
زمان پاسخگویی و در دسترس بودن سایت را افزایش میدهد
زمانی که سایت شما عملکرد خوبی دارد میتواند فروش و نرخ تبدیل خود را هم افزایش دهد. تاخیر در بارگذاری سایت و لود شدن کُند آن مشکلات زیادی برایتان ایجاد خواهد کرد. به کمک یک شبکه توزیع محتوای قابل اعتماد میتوان سرعت بارگذاری سایت را افزایش داد و به مشتریان بیشتری خدمات رسانی کرد.
دسترسی جهانی به سایتتان را امکانپذیر میسازد
شاید برایتان جالب باشد که بدانید بیش از یک سوم جمعیت جهان به اینترنت وصل هستند. این موضوع بدین معنی است که ظرف ۱۵ سال آینده استفاده از اینترنت و خدماتی که در این بستر ارائه میشود به طور نمایی افزایش مییابد. با CDN شما میتوانید به مردم سرتاسر جهان دسترسی پیدا کنید و محصولات و خدماتتان را با سرعت بیشتری معرفی نمایید.
در هزینههایتان صرفهجویی میکند
زمانی که از CDN استفاده میکنید به جای خرید زیرساختهای گران قیمت میتوانید به افراد سرتاسر جهان دست پیدا کنید. در چنین شرایطی است که قادر خواهید بود در هزینههایتان صرفهجویی کنید.
لود سرور را تا حد زیادی کاهش میدهد
استفاده درست و استراتژیک از شبکه توزیع محتوا میتواند لود سرور را کاهش دهد. در این شرایط محتوا بر روی سرورهای مختلفی پخش میشود و دیگر یک سرور پاسخگوی نیازهای شما نیست.
سرعت سایت و عملکرد آن را بهبود میبخشد
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که تاثیر cdn در سئو چیست؟ زمانی که شبکه تحویل محتوا استفاده میکنید میتوانید سرعت سایتتان را افزایش دهید و محتوایتان را سریعتر از قبل به دست مخاطبانتان برسانید. همانطور که میدانید گوگل اهمیت زیادی به سرعت سایت میدهد. به کمک همین مزیت به ظاهر ساده میتوانید سئوی سایتتان را بهتر کنید و جایگاه بالاتری در گوگل داشته باشید.
امنیت سایت را به شدت بهبود میبخشد
یکی از مزایایی که CDN برایتان به همراه دارد بهبود امنیت سایت است.اگرچه در بخش قبلی مقاله به این موضوع پرداختیم اما اشاره مجدد آن خالی از لطف نیست. CDN با توزیع محتوا بر روی سرورهای لبه میتواند اورلود سرور را تا حد زیادی کاهش دهد. اینکار مانع از حملات سایبری میشود که بر روی ارسال ترافیک بیش از حد به سرورهای کلیدی تکیه میکنند. این موضوع درباره حملات DDOS از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این نوع حملات هکر تلاش میکند سرور DNS شما را با ارسال درخواستهای زیاد از کار بیندازد.
در دسترس بودن محتوا را افزایش میدهد
این روزها تقاضای مشتریان برای دسترسی به اطلاعات مفید افزایش یافته است. همین امر کسب وکارها را مجبور میکند محتوای با کیفیت و منحصر به فردی در سایت خود منتشر کنند و آن را در کمترین زمان ممکن در اختیار مخاطبانشان بگذارند.
زمانی که ترافیک سایت بالا میرود فشار زیادی بر روی سرور اصلی وارد میشود. در چنین شرایطی محتوا به درستی کش نمیشود و به خوبی در دسترس افراد قرار نمیگیرد. فرض کنید کسب وکاری برای تولید محتوای ویدئویی و صوتی زحمت زیادی کشیده و هزینه بالایی را متقبل شده است. حالا اگر کاربران نتوانند به این محتوای بی نظیر دسترسی پیدا کنند چه میشود؟ بدون شک زحمت صاحبان سایت به هدر میرود. در این شرایط استفاده از CDN میتواند راهگشا باشد و در دسترس بودن محتوا را تضمین کند.
به طور خلاصه مزایای استفاده از سیستم توزیع محتوای به شرح زیر میباشد:
- سرعت بیشتر وبسایت و افزایش رضایت بازدیدکنندگان
- بهبود وضعیت سئو وبسایت برای موتورهای جستجو
- کسب رتبه بالاتر در نتایج جستجوی گوگل
- کاهش مصرف پهنای باند و ترافیک هاست و یا سرور
- محبوبیت وبسایت و افزایش تعداد صفحات بررسی شده در روز توسط روباتهای گوگل
- پیادهسازی بسیار آسان بر روی انواع سیستمهای مدیریت محتوا از جمله وردپرس
- لود بهتر تصاویر وب سایت برای کاربران
- افزایش امنیت وب سایت توسط مخفی سازی اطلاعات سرور اصلی
معایب CDN چیست؟
تا به اینجای کار به بررسی شبکه توزیع محتوا و مزایای آن پرداختیم و جنبههای مختلفی از آن را بررسی کردیم. شاید برای شما هم سوال پیش آمده باشد که این سیستم معایبی هم دارد؟ برای اینکه پاسخ این سوال را دریافت کنید در ادامه همراه ما باشید.
راه اندازی و تنظیم CDN به زحمت زیادی نیاز دارد
شاید یکی از دلایلی که باعث میشود صاحبان کسب وکارها به دنبال شبکه توزیع محتوا نروند سختی راه اندازی آن باشد. راه اندازی و تنظیم این سیستم کار چندان سادهای نیست و میتواند وقت زیادی از شما بگیرد.
هزینه بالایی دارد
یکی دیگر از معایبی که برای CDN بیان میکنند هزینه بالای خدمات آن است. علاوه بر این استفاده از شبکه توزیع محتوا میتواند هزینههای پنهانی هم در پی داشته باشد. به عنوان مثال گاهی از اوقات مجبور میشوید هزینهای بابت هر انتقال داده پرداخت کنید.
کنترلتان را بر روی فایلهای سایت از دست میدهید
دوست دارید کنترل فایلهایی که بر روی سایت قرار گرفتهاند را به دست شرکت ثالث بسپارید؟ با این موضوع مشکلی ندارید؟ قبل از خرید CDN باید توجه ویژه ای به این مورد داشته باشید. استفاده از شبکه توزیع محتوا به این معنی است که شرکتهای ثالث به اطلاعات سایتتان دسترسی دارند.
با ارائه دهندگان خدمات CDN بیشتر آشنا شوید
حالا که اطلاعات بیشتری درباره شبکه تحویل محتوا به دست آوردیم و با مزایا و معایب آن آشنا شدیم باید به سراغ شرکتهایی برویم که این خدمات را در اختیار وبسایتها قرار میدهند. بهتر است بدانید که شرکتهای داخلی و خارجی زیادی در این حوزه فعالیت میکنند و انتخاب از میان آنها به نیاز کسب وکار شما بستگی دارد. بیایید با هم این شرکتها را بررسی کنیم.
کلود فلر (CloudFlare)
اولین سرویس دهندهای که میخواهیم در این مقاله به بررسی آن بپردازیم کلودفلر است. اگر تا به حال اسم شبکه توزیع محتوا را شنیده باشید بدون شک با کلودفلر هم آشنا هستید. کلودفلر یک شبکه توزیع محتوای حرفهای است که در آمریکا فعالیت میکند و قابلیتهای متعددی در اختیار کاربران خود میگذارد. برخی از افراد کلودفلر را بابت پنل رایگانی که در اختیار مشتریانش قرار میدهد میشناسند اما این پنل همه قابلیتهایی که پنلهای پولی دارد را برایتان به ارمغان نمیاورد. راه اندازی این سرویس بسیار ساده است و همین امر آن را به یک گزینه محبوب برای افراد مبتدی تبدیل میکند.
Fastly
یکی دیگر از سایتهایی که خدمات توزیع محتوا را ارائه میدهد Fastly است. این شرکت خدمات کاربردی و سریعی در اختیارتان میگذارد و از انواع مختلف رسانهها همچون ویدئو هم پشتیبانی میکند. اگر دوست داشتید میتوانید نسخه رایگان آن را بررسی کنید.
Amazon CloudFront
یکی دیگر از شرکتهایی که فعالیت حرفهای در زمینه ارائه شبکه توزیع محتوا دارد آمازون است. Amazon CloudFront بخشی از خدمات وب آمازون به شمار میرود که عملکرد خوبی دارد و مراکز داده مختلفی را در نقاط مختلف راه اندازی کرده است. این شبکه با وردپرس هم سازگاری دارد و همین امر آن را به یک گزینه عالی برای دوستداران وردپرس تبدیل میکند.
ابرآروان
یکی از مشهورترین شرکتهای ایرانی که در زمینه ارائه خدمات CDN فعالیت میکند ابرآروان است. این شرکت بیش از ۴۰ پاپ سایت را در ایران میزبانی میکند و ۲۰ پاپ سایت هم در خارج از ایران دارد. همین امر موجب میشود توزیع محتوا به خوبی انجام شود و دسترسی کاربران به منابع مختلف سرعت یابد.
افرانت
افرانت یک شرکت ایرانی است که اخیرا تلاش میکند خود را در ارائه خدمات شبکه توزیع محتوا متمایز کند. خدمات این شرکت اگرچه قابل مقایسه با رقیبهای خارجی و ایرانی نیست اما در حال رشد و بهبود است. این شرکت ادعا میکند بر روی پایداری سرویسها و توزیع درست بار تمرکز دارد و تلاش میکند تجربه خوبی در اختیار کاربرانش بگذارد.
آسیاتک
همه ما شرکت آسیاتک را به عنوان شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنتی میشناسیم. با اینحال آسیاتک هم در طول سالهای گذشته تلاش کرده است از قافله ارائه خدمات CDN عقب نماند و خدمات خوبی را برای کاربرانش فراهم کند.
سخن نهایی
بهبود تجربه کاربری در دنیای آنلاین از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. صاحبان سایتها برای اینکه بتوانند فروش خود را افزایش دهند باید به فکر بهینه سازی تجربه کاربرانشان باشند. اگرچه روشهای زیادی برای رسیدن به این هدف وجود دارد اما استفاده از مواردی همچون CDN میتواند بسیار متمایزکننده باشد. همانطور که در این مقاله بررسی کردیم استفاده از شبکه توزیع محتوا یا همان CDN میتواند دسترسی کاربران به سایت را سرعت ببخشد و محتوایتان را راحتتر در اختیارشان بگذارد. همین امر باعث بهبود تجربه کاربری میشود و نرخ تبدیلتان را تا حد زیادی افزایش میدهد. اگر قصد دارید یک سرویس CDN قابل اعتماد خریداری کنید گزینههایی که پیش رو دارید را خوب بررسی کنید و از شرکتهای معتبر خرید نمایید.